Jedloliekom.sk

Múka gaštanová 350 g

NOVINKA
Cena 5.49
Cena bez DPH 4.58
Záručná doba 9mesiacov
Kód produktu
Dostupnosť na sklade
KS

Múka gaštanová 350 g

Krajina pôvodu Taliansko

Popis

Hladká múka z plodov gaštanu siateho je vhodná len pre tepelné spracovanie, teda pre prípravu múčnikov, sušienok, koláčov, chlebov a pod. Gaštanovej múky môžeme nahradiť až 25% obsahu bežnej múky. Má príjemnú vôňu a sladkastú chuť.

Plody gaštana siateho sú bohaté na vitamín C. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že v 100g čerstvých jedlých gaštanov nájdeme približne rovnako toľko vitamínov ako v 100g citrónov.

Ďalej obsahujú kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre ženy, ktoré chcú otehotnieť, pre ženy tehotné.
Z minerálnych látok je potom jedlý gaštan bohatý na mangán, meď a predovšetkým draslík, ktorý pomáha v boji proti únave a stresu. Jedlé gaštany majú len málo jednoduchých cukrov. Väčšinu tvoria cukry zložené, tzv. Polysacharidy (najmä škroby), ktoré sú vstrebávané postupne a nevedú k výkyvom hladiny krvného cukru. Z tohto dôvodu je konzumácia jedlých gaštanov vhodná pre diabetikov a pre všetkých, ktorí sa usilujú o zníženie nadváhy. Tzv. pomalé cukry pomáhajú predchádzať návalom vlčieho hladu a uľahčujú tak dodržiavanie redukčného režimu. Z výživového hľadiska je obzvlášť dôležitý obsah kyseliny linolovej zo skupiny esenciálnych Omega-6 mastných kyselín a kyseliny alfa-linolénovej zo skupiny Omega-3. Tie sú okrem iného zodpovedné za optimálne fungovanie nervového systému, mozgu, kardiovaskulárneho systému, za produkciu hormónov a imunitu.

 Gaštan jedlý, vďaka svojím výživovým hodnotám a chuti, je jeho zaradenie do jedálneho lístka veľmi zaujímavé a prospešné pre organizmus. Málo ktorí by uhádli, že gaštan jedlý je škrobovinou, v porovnaní s orechmi, ktoré obsahujú viac tuku. V skutočnosti majú gaštany veľmi málo tuku. Preto sú gaštany vhodné na maškrtenie – samozrejme s mierou. Najčastejšie sa jedia pražené, alebo varené. Gaštany sú bohatým zdrojom minerálov, vitamínov a fytosanitárnych živín.

Pôvod jedlého gaštana siaha do obdobia Rimanov, ktorí ho svojimi výpravami priniesli na územie Nemecka a do Veľkej Británie. Pestovanie gaštana jedlého si vyžaduje podmienky ako pri pestovaní vlašského orecha. U nás sa mu najviac darí v oblasti južnej Moravy.

Gaštanová múka

Použitie gaštanovej múky je v dnešnej dobe ešte len v začiatkoch, ale počas obdobia stredoveku bola gaštanová múka v Taliansku používaná ako náhrada za pšeničnú múku. Používali ju pri výrobe klasických cestovín ako aj chleba. Gaštanovú múku môžete používať samostatne alebo kombináciou s bezlepkovou , či univerzálnou bielou múkou. Tí, ktorí trpíte celiakiou sa nemusíte obávať, gaštanová múka je bez obsahu lepku, takže ju môžete používať do všetkých pokrmov.

Pri používaní gaštanovej (kaštanovej) múky by mali byť opatrní najmä diabetici, pretože GI (glykemický index) je 65. Potraviny vhodné pre diabetikov musia mať GI nižší ako 55. V porovnaní s inými múkami, ako pšeničná múka (GI=95), zemiakový škrob (GI=95) a iné, má gaštanová múka výrazne nižší glykemický index.

Jablkový koláč z gaštanovej múky

  • 225g gaštanová múka
  • 125g plnotučného jogurtu
  • 50g cukru z kokosových kvetov
  • 1 PL medu
  • 75 ml olivový olej / kokosový olej
  • 3 vajíčka
  • 1 ČL vanilkový extrakt
  • 3 jablká ( ošúpané a nakrájané na tenké plátky)
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • škorica na posypanie

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Zmiešame preosiatu múku, jogurt, olej, cukor, vanilkový extrakt a vajcia. Primiešame prášok do pečiva a jablká nakrájané na tenké plátky. Cesto vylejeme do tortovej formy a pečieme 45 minút. Po vychladnutí posypeme podľa chuti mletou škoricou.

 

Višňový koláč z gaštanovej múky

  • 3 veľké vajíčka
  • 240 ml gréckeho jogurtu alebo ricotty
  • 150 g cukru z kokosových kvetov
  • 1 PL čerešňovice ( voliteľné)
  • 70 g mandľová múka
  • 85 g gaštanová múka
  • ¼ ČL vínneho kameňa alebo 1 ČL citrónovej šťavy
  • ¼ ČL soli
  • 500 g vykôstkovaných višní

Rúru predhrejte na 175 ° C. V stredne veľkej mise zmiešame žĺtky, jogurt, cukor a čerešňovicu (ak použijete). Pridáme mandľovú a gaštanovú múku. V druhej mise vymiešame mixérom vaječné bielka s vínnym kameňom a soľou. Vyšľahaný sneh ručne vmiešame do cesta a vylejeme do vymastenej tortovej formy. Na vrch poukladáme vykôstkované višne. Pečieme 40 až 50 minút.


Opíšte bezpečnostný kód:   
nový kód